Një libër i ri

Prof. Alfred FRASHERI

GJEOMONUMENTET

që tregojnë historinë e tokës shqiptare
Botim i Shtepise Botuese e Librit Shkollor e Re, Tirane


a new book

Prof. Alfred FRASHERI

GEOMONUMENTS

that show the history of Albanian ground
by New Publishing House of Scholar Books, Tirana


Populli i kendon Abdyl Frasherit:

Të lutem moj baltë e varrit

Mos i rëndo mëmëdhetarit

Po bëji ndere shqipëtarit

Abdy Beu ngreu nga varri

Të shohësh Adriatiknë

Që u bë i Shqipërisë

Që ti luftove dhe punove deri sa vdiqe

Naim Frasheri shkruan:

Nga gjithë ç'kemi kënduar

Për të njohur vetëhenë

Kaqë gjë kemi mësuarë

Të nderojmë mëmëdhenë

...

Jak' o ditë e bekuar

Që lind nga pereëdon!

At'an' e ke ndriçuar

E ne pse na harron?

PERMBAJTJA E LIBRIT

  1. Planeti Tokë

  2. Vështrim mbi gjeologjinë e Shqipërisë

  3. Udhëtimi nëpër Shqipëri dhe gjeomonumentet që vizitojmë:

Content of the Book

  1. Planet Earth

  2. Overview on Geology of Albania

  3. Travelling through Albania and Geo-monuments one may visit:

- Tiranë-Shkodër-Vermosh-Valbonë-Kukës
-
Tiranë-Mirditë-Peshkopi
-
Rreth Tiranës
-
Tiranë-Elbasan-Korçë-Leskovik
-
Tiranë-Durrës
-
Tiranë-Vlorë-Sarandë
-
Sarandë-Gjirokastër-Përmet
-
Lushnje-Berat-Skrapar
-
Fier-Mallakastër


Libri u promovua në një takim të organizuar në sallën e Akademisë së Shkencave, më 12 shkurt 2013, organizuar nga PROGEO Albania dhe Akademia e Shkencave e Shqiperisë.


Fjala e Dr. Fiqiri Bakalli në takimin për promovimin e librit:

Të nderuar miq e kolegë!

Profesor Alfredi gjatë më shumë se 50 vjetëve ka zhvilluar pa ndërpreje një veprimtari të gjerë pedagogjike, kërkimore e shkencore, ka bërë studime e botime të shumta, brenda e jashtë vendit, që përbëjnë një kontribut të shquar në fushën e gjeoshkenave.

Por libri i fundit për “Gjeomumentet që tregojnë historinë e tokës shqiptare” është ndryshe nga të tjeët; ai krahas vlerave njohëse, shkencore dhe estetike, është një libër që tregon sai lidhur dhe sa mirë e njeh ai tokën shqiptare, sa shumë e do këtë tokë dhe natyrën e saj.

Gjeomonumentet janë një pasuri e natyrës sonë. Për vlerat shkencore dhe estetike që mbajnë kanë tërhequr e mahnitur çdo njëri që i ka parë, i thjeshtë, shkencëtar, kërkues apo artist. Por ajo që doja të theksoja është se nga faqet e këtij libri vjen një thirje e fortë për ti njohur, shijuar, vlerësuar, mbrojtur e përdorur në dobi të kulturës, edukimit dhe ekonomisë.

Gjeonumentet na zbulohen nëpërmjet 15 udhëtimeve që kalojnë nëpër pjesën më të madhe të Shqipërisë, njëri më i bukur se tjetri. Kjo formë shtjellmi, teksti plot kolorit, përshkrimi i saktë i gjeomonumenteve, i harmonizuar me fotografitë e realizuara artistikisht plotësojnë njëri tjetrin, duke dhënë një djenjë kënaqësie të veçantë. Më gjerë, lexuesit të interesuarit i jepet një histori e truallit shqiptar me një gjuhë të thejshtë e të kuptueshmë edhe për lexuesin jo profesionisht të fushës.

Libri u drejtohet lexuesit të gjerë i të gjitha profesioneve dhe moshave, nga nxënësit e shkollave e deri te të moshuarit, jo vetëm shqiptarë, por edhe vizitorë të huaj.

Ky libër u shërben institucioneve qëndrore-Ministrisë së Kulturës, Turizmit dhe Sportit, Ministrisë së Arsimit dhe Shkencës, Ministrisë së Mjedisit, asaj të Ekonomisë etj., bashkive dhe komunave që duhet të kujdesen për ruajtjen dhe shfrytëzimin e gjeomonumenteve, agjencive turistike etj. Ai duhet të jetë pjesë e bibliotekave të niveleve të ndryshme, sidomos të sistemit arsimor dhe pasuron çdo bibliotekë personale.

Autori dhe të githë ata që bashkëunuan në përgatitjen e librit meritojnë përgëzimet dhe urimet më të mira.

Në parathënien e librit, autori shkruan:” …do ta konsideroj se kam vënë edhe unë një gur në malin e lartë të njohurive mbi truallin shqiptar, nëse lexuesit do të gjejnë në këë libër njohuritë që do të kishin dëshirë të mësonin për tokën tonë”.

Unë jam i bindur se lexuesit do tu përgjigjen me një “po” të fortë kësaj konsiderate dhe uroj që libri të shokë më shumë se një botim.


The book was promoted in a meeting organized at the hall of Academy of Sciences, 12 Feb 2013, organized by PROGEO Albania and Academy of Sciences of Albania